Guguk Kuşu'nu izlemişiz ama okumamışız

8.13.2012

Guguk Kuşu (One Flew Over the Cuckoo's Nest), Ex Libris kitap kulübümüzün Temmuz 2012 seçimiydi. Önceden Temmuz için seçtiğimiz kitabı okuyan üyemiz Elif ne kadar iğrenç olduğunu anlatınca (ki merak edenler için o kitap The Particular Sadness of Lemon Cake idi) kasmamaya karar verip aramıza yeni katılan üyemize kitap seçtirdik. O söyleyince farkettik ki hepimiz filmini izlemiş ve beğenmişiz, ancak hiçbirimiz kitabını okumamışız. 


Wildthorn'un üzerine akıl hastanesinde geçen, bu yılki ikinci kitap oldu bu okuduğum. İkisi birbirinden tamamen farklı olsalar da bir an 'okuyup okuyup delirmem inşallah' diye düşünmedim değil açıkçası. Guguk Kuşu, 1960'lı yıllarda geçiyor. Anlatıcımız olan 'Chief Broom' takma isimli Chief Bromden, yalnız bırakılmak için sağır numarası yapan, paranoyak-şizofrenik bir adam. İkinci Dünya Savaşı'nın sonundan beri akıl hastanesinde, en uzun süre orada olanların başında geliyor.

Bir gün R.P. Murphy isimli, tarlalarda çalışan bir adam aralarına katılıyor. Adamın aslında tarladaki ağır işçilikten kaçmak için deli taklidi yaptığından şüpheleniliyor. R.P. Murphy Chief Boom amcamızın ilgisini çekince hikaye daha da ilginçleşmeye başlıyor.


Guguk Kuşu, aklımı uçuran kitaplar arasında yerini aldı. Kensey kitabı yazarken askeri hastanede gece mesaisinde çalışırken gözlemlediği, esrarın etkisindeki hastalar üzerinde yaptığı gözlemleri de kullanmış. Kendisinin de zamanında marijuana taşımaktan tutuklanmış biri olduğunu göz önünde bulundurduğumuz zaman bu kadar gerçekçi ve çarpıcı yazmasında çok şaşırmamak gerekiyor. Kitap boşu boşuna herkesin okuması gereken kitaplar arasında yer almıyor yani. 

Baş rolde Jack Nicholson'ın olduğu, kitaptan uyarlanan aynı isimli filmi çoğunuzun izlemiş olduğuna eminim. Ben kitabı okumuş bir şekilde tekrar izleyeceğim.

No comments:

Post a Comment

Blog Design by Nudge Media Design | Powered by Blogger

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
Header'ımı sevgili kardeşim Jaffar yaptı.