Yorum: Sığınağınıza biri zorla girerse?

10.02.2013

Hani bazı hikayeler vardır, alışılmışın çok dışında değildir, sonunu da belli bir noktadan sonra tahmin edersiniz aslında ama yine elinizden bırakamazsınız? İşte Sığınak böyle bir hikayeydi.


Stella, taze bir psikolog olarak hayranlık duyduğu bir patronun yanında işe başlıyor. Mahkeme davalarındaki tarafların psikolojik analizlerini yapmakla görevli. Az para alıyor, çirkin bir dairede yaşıyor, çalışmaktan sosyal yaşama zaman bulamıyor ama mutsuz değil çünkü tüm bunların kariyeri için yararlı adımlar olduğuna inanmış. Ta ki bir hastası başına bela olana kadar... 

Sonrasında Stella'yı patronuyla evli, pahalı, şehirden uzak evinde kendi kendine takılan bir kadın olarak buluyoruz. Çalışmayı bırakın, evden bile çıkmıyor. Ancak bir gece bir kız kapısını çalıyor ve Stella kapıyı açtığına bin pişman oluyor. Kitabın sonlarına doğru bu fikri değişiyor, tabii...

Olayların kronolojik bir sırası var aslında ama yazarımız farklı bölümlerde, farklı zamanlar arasında gidip-gelen bir anlatım seçmiş. Bu da okurun merakını artıran, kitabı bir kenara koydurtmayan, "ay hadi bir bölüm daha okuyayım; uyku dediğin nedir ki?" dedirten bir unsur.

Kendisi de bir kadın ve psikolog olan yazar S.L. Lewis'in kadın karakterleri işleyişi özellikle ilgimi çekti. Kadınların durumunu kendisi de kişisel olarak böyle geneller mi bilmiyorum ama toplumda nasıl görüldüğümüzü sayfalara yansıtmış. Bir kadın, başına kötü bir olay geldikten sonra güçlü olmak yerine ilaçlara ve bir erkeğin kollarına çekilmiş-- ki o kolları istediği zamanlarda, istediği kadar bulamamasına rağmen. Blue, yani Stella'nın kapısını çalan kızımız da psikolojik hastalığı olduğu için başkaları tarafından sayılmayan, babasından göremediği sevgiyi kendisinden büyük erkekleri ayartarak bulmaya çalışan bir kız.

Ne Stella'nın, ne de Blue'nun başından geçenleri kişisel olarak yaşadım çok şükür ama umarım okurlar görürler ki her ne olursa olsun güçlü olmak, kendine güvenmek, başkalarının dış görünüşüne ve hayatta duruşlarına kanıp, halatları onların eline bırakmamak lazım.

Sığınak, yeni bir yayınevi olan Kahve Yayınları'nın ikinci kitabı. İleride de ne gibi kitaplarla karşımızda olacaklarını şimdiden merak ediyorum açıkçası. Web siteleri hazır olana kadar Kahve Yayınları'nın Facebook sayfasını takibe alabilirsiniz.


No comments:

Post a Comment

Blog Design by Nudge Media Design | Powered by Blogger

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
Header'ımı sevgili kardeşim Jaffar yaptı.