Bayan Brodie'yi çekemeyenler var

2.04.2013

Muriel Spark'ın başyapıtı olarak bilinen Bayan Jean Brodie'nin Baharı, Siren Yayınları sayesinde elime geçti. I. Dünya Savaşı sonrasında, Edinburgh'deki bir kız okulunda öğretmen olan Bayan Brodie, diğer öğretmenler gibi değil. Bu nedenle de onlar tarafından pek sevilmiyor ve sürekli birilerinin ona ihanet etmesini bekliyor.


Diğer öğretmenler matematik, tarih, coğrafya gibi derslere odaklanırken Bayan Brodie 10 yaşında kanatlarının altına aldığı 6 öğrenciye hayat dersleri veriyor. Öyle herkes takılmıyor Brodie'nin radarına; başkalarından çabuk etkilenebilecek, sevgiye muhtaç tipleri seçiyor. Uzun bir sürece yayılan ve yıllar arasında sıçramalar yapan bu kitapta 6 kız Brodie'ye hayranlık duymalarının yanı sıra onun seçimlerini de sorguluyor.

Yazılmasının üzerinden uzun zaman geçmiş olmasına rağmen Bayan Jean Brodie'nin Baharı'nı okurken öğretmenlerinizi, onların sizi nasıl şekillendirdiğini sorgulayacaksınız. Kimisinin bilgileri ortaya koyup onları sizin şekillendirmenize yardımcı olduğunu, bazılarının da kendi doğrularını 'tek doğru' olarak size yedirmeye çalıştığını hatırlayacaksınız. Faşizme karşı olduğunu söyleyen bir kadının bu 6 kızı nasıl tek bir kalıba sokmaya çalıştığını, bir bakıma kendi ordusunu nasıl oluşturduğunu göreceksiniz. Bunlara ek olarak küçük kızların masum olmadığını, hatta şeytani düşüncelere sahip olabileceğini hatırlayacaksınız.

Bencil, çocuksu ve kendi çıkarları için başkalarını manipüle etmeye çalışan Bayan Jean Brodie ve kızlarının maceralarını severek, şıp diye okuyacaksınız.

No comments:

Post a Comment

Blog Design by Nudge Media Design | Powered by Blogger

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
Header'ımı sevgili kardeşim Jaffar yaptı.