Bugünkü YA yazarları utansın!

5.08.2012

A.M. Homes'un ilk romanı olan Jack, yazarın okuduğum üçüncü kitabı. Homes'u daha ikinci kitabından sonra favori yazarlarıma ekledim ve diğer kitaplarını okumak için heyecanlanıyorum açıkçası. Cesur, dili ve duyguları çok iyi kullanan, insanların etrafındakileri ve kendilerini keşfetmesine odaklanan bir yazar. Gözlem ve analiz yeteneği de oldukça gelişmiş çünkü en basit olayları anlatırken bile normalde farkedilmeyecek şeyleri bulup çıkarıyor.

1989 yılında yazdığı Jack, 'keşke bugünkü YA kitapları da böyle olsa' dedirtti bana. Ki ben paranormal YA kitaplarını seven bir insanım ama bu bambaşka işte. Jack, 15 yaşında bir çocuk ve hikayenin anlatıcısı aynı zamanda. Annesi ve babasının ayrılığıyla başa çıkma sürecini, bu arada da kendini bulmaya çalışmasını okuyoruz. 

Annesi ve babası ayrıldıktan sonra babasıyla zaman geçirdiği bir gün adam buna gay olduğunu açıklıyor. Annesi emlakçı olarak çalışmaya başlıyor ve Michael isimli bir adamla yaşamaya başlıyor. Jack, pek çok çocuk (hatta her yaşta insan) gibi yalnızca 'normal' bir hayatı olmasını istiyor. Jack, özellikle babası evden ayrıldıktan sonra genelde en yakın arkadaşı Max'in evinde zaman geçiriyor ve onun gözünde Max'in ailesi 'normal' bir aile. Ancak daha sonra onların da kendi sorunları olduğunu, her ailenin bir şekilde problemli olduğunu görüyor.

Jack'in gay olduğu için babasından tiksinmesi, okuldaki çocukların bu durumla dalga geçmesi okuması zor olan kısımlardı. 23 yıl sonra dahi insanların hala bilinmeyenden korkması, farklıyı anlamaya çalışmadan ezmek için uğraşmaları da insanı üzüyor açıkçası.

J.D. Salinger'ın The Catcher in the Rye (Gönülçelen) kitabının havasındaydı Jack. Özellikle o kitabı sevenlerin bunu da severek okuyacağını düşünüyorum. 


A. M. Homes'un daha önce okuduğum kitapları This Book Will Save Your Life ve The Safety of Objects'ti. Homes'a sürekli 'hep bunalım kitaplar yazıyorsun; eğlenceli bir şey yazmayacak mısın hiç?' tarzı sorular soruyorlarmış. This Book Will Save Your Life'ı da bu sorunun cevabı olarak yazmış. Değişik, bazı kısımları oldukça garip, şirin bir kitap. Hatta neşeli, kendilerini iyi hissettirecek bir kitap okumak isteyen arkadaşlarıma tavsiye ettiğim kitap.  

The Safety of Objects'in ise 2001 yılında filmi çıkmış. Onu da kitabı okuduktan sonra izlemiştim. A.M. Homes'un anlatımının yanına bile yaklaşamıyor film ama kötü de değildi. Glenn Close, Dermot Mulroney, Joshua Jackson, Timothy Olyphant, Mary Kay Place, Patricia Clarkson ve Kristen Stewart gibi oyuncuların rol aldığı filmin trailer'ını da buradan izleyebilirsiniz:

Jack'i de film olarak televizyona uyarlamışlar ama onu bulamadım maalesef.

No comments:

Post a Comment

Blog Design by Nudge Media Design | Powered by Blogger

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
Header'ımı sevgili kardeşim Jaffar yaptı.