Vampire 'revolution?'

12.05.2010

Gecenin Çocukları by Ulaş Işıklar
İnsanın en temel duyguları arasında yer alan korku çeşitli sanat dallarının ve kültürel ürünlerin konusu olmuştur. Gerçek olaylardan, hayali korkulardan, mitolojiden ve dinlerden beslenen bir mirasa sahip korku kültürünün en çağdaş ve popüler örnekleri sinemada karşımıza çıkmaktadır. Korku kültürünün ve sinemanın en eski arketiplerinden birisi ‘yaşayan ölüler’ olarak da nitelendirilen vampirlerdir. Sözlü kültür, edebiyat ve tiyatroda üretilen vampir miti ve karakteri, çeşitli ülkelerin sinemalarında tarihsel koşulların taleplerine göre farklı formlarda yeniden üretilmiştir. Toplumların geçirdiği sosyal, kültürel, siyasal ve ekonomik değişimler sinemadaki türleri, dolayısıyla korku türünü ve vampir filmlerini de etkilemiştir.

Bu kitap, korku sinemasında yer alan vampir karakterinde meydana gelen değişim ve dönüşümü incelemektedir. Çalışmanın temel iddiası ise, sinemada vampir karakterinin toplumsal, ideolojik ve kültürel öğeler tarafından biçimlendiği ve vampir filmlerinin üretildiği dönemin ideolojik ve kültürel anlamlarını temsil edildiği bir alan olduğudur. Bu filmler, ticari kaygıları ön plana almakta ve popüler kültürünün prensiplerine uygun bir anlayışla üretilmektedir.

This is a new book, written by a Turkish author. It analyzes the vampires in movies and how they develop/change through the years. The point it tries to make is that the vampire movies reflect the cultural position of societies at that time...

I will not be reading this, but I'm curious as to who does. Would you?

No comments:

Post a Comment

Blog Design by Nudge Media Design | Powered by Blogger

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
Header'ımı sevgili kardeşim Jaffar yaptı.