Kaplan Evi'nin entrikaları

11.14.2012

İnsanlar genellikle içlerinde kendilerini görebildikleri kitapları, filmleri, şarkıları seviyorlar. Bu benim için de geçerli ancak uzaktan yakından alakam olmayan, bambaşka hayatların içine girmek de ayrı bir zevk. Liza Klaussmann'ın kaleme aldığı Tigers in Red Weather (Kırmızı Havada Kaplanlar) da böyle bir kitaptı. 


İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru kuzenler Nick ve Helena, yaz aylarını Martha's Vineyard'daki Kaplan Evi'nde (Tiger House) geçiriyorlar. Denize giriyor, bol bol içiyor ve dışarıdan bakınca mutlu gözükecek bir hayat sürüyorlar. Her ikisinin de kocaları ve çocukları ve tabii ki aileleriyle ilgili pek çok problemleri var.

Tiger in Red Weather, kurgudan çok karakterlerin ağırlıkta olduğu bir kitaptı. Olaylar farklı karakterlerin gözünden anlatılıyor. Hepsi tüm aileler gibi çok farklı kişiliklere sahipler. Hepsinin hırsları, arzuları, hayalleri farklı. Zaman zaman birbirlerinin işine burunlarını gereğinden fazla sokuyorlar, zaman zaman birbirlerine yardımcı oluyorlar, bazen de birbirlerine büyük kazıklar atıyorlar.

Bir gün Helena'nın oğlu Ed adadaki hizmetçilerden birini ölü buluyor ve cesedi Nick'in kızı Daisy'ye gösteriyor. Bu durumla nasıl başa çıkacağını bilemeyen Nick, kocası Hughes'u adaya çağırıyor. Hughes, bu olayın ailesiyle ilgili olmadığını bulmayı umarken bilmek istemediği şeyler öğreniyor. Anlatıcı değiştikçe, ayrıntılar da değişiyor ve olaylar iyice karışıyor. 

Tigers in Read Weather'ın bir yaz kitabı olduğu söyleniyor ancak diğer yaz kitapları gibi boş değil. Ben sonbaharda okudum mesela ve gayet iyi geldi. Türkçe'ye çevirilmemiş henüz, ancak D&R'larda İngilizcesi satılıyor. İlgilenenlerin dikkatine!

Bu arada kitabın ismini bir Wallace Stevens şiirinden alması da çok hoşuma gitti: 

Disillusionment of Ten O'Clock
The houses are haunted
By white night-gowns.
None are green,
Or purple with green rings,
Or green with yellow rings,
Or yellow with blue rings.
None of them are strange,
With socks of lace
And beaded ceintures.
People are not going
To dream of baboons and periwinkles.
Only, here and there, an old sailor,
Drunk and asleep in his boots,
Catches Tigers
In red weather. 

No comments:

Post a Comment

Blog Design by Nudge Media Design | Powered by Blogger

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
Header'ımı sevgili kardeşim Jaffar yaptı.