Kitap Kurdu Röportajları #3: Selin

9.14.2012


Bu haftaki konuğum lisede yabancı dil öğrencisi olan Selin. Kendisinin de Okaliptus Yaprağı isimli bir kitap blogu var. Neler okuduğunu, okuyacağını, okuduğu kitaplar hakkındaki yorumlarını okumak için blogunu ziyaret edebilirsiniz. 

Röportajlara katılmak isteyenlerin bana neurotoxicdoll@gmail.com'dan ulaşabileceklerini hatırlatıyor, sizi Selin'in yanıtlarıyla baş başa bırakıyorum...
Kitap hastalığı ne zaman ve nasıl başladı?
Kendimi bildim bileli vardıç Ama sanırım ilk okuldaki bir arkadaşım sayesinde tetiklendi. Onun okuduklarını arkasından ben okurdum, birlikte konuları hakkında tartışırdık. O zamandan sonra daha çok zevk alarak okumaya başladım.

Kitap kurtları "Bu kadar okunur mu?" veya "Kitaplara bu kadar para mı verilir?" gibi tepkiler alıyor. Böyle bir anınız var mı? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Olmaz mı? Her kitap alışverişimde bir kere yaşıyorumç Ancak bence saçma tepkiler bunlar. Herkesin kendine göre zevkleri ve ihtiyaçları vardır.

Bir kitap hakkında "ben bunu okurum!" demeniz için hangi özelliklere sahip olması gerekiyor?
İyi bir kurguya ve güçlü bir anlatıma sahip olmalı. Karakterler de çok önemli elbette. Zayıf karakterlere gerçekten dayanamıyorum.

Kitap kapaklarının çekici olması önemli mi? Kapağı, bir kitabı okumak veya okumamak konusundaki kararınızı etkiliyor mu?
Elbette önemli; herşeyde dış görünüş önemli değil midir? Kim çamura benzeyen bir şey yemek ister ki? Ancak sevdiğim bir yazar/seri ise veya güzel yorumlar varsa pek de etkilemez.

Türkiye'deki kitap fiyatları ve yayın kalitesi (tasarım, baskı, dil, vs.) hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yayın kalitesi bence genel olarak çok kötü; çeviriler ve baskılar kalitesiz oluyor. Kapağa hiç girmiyorum bile. Elbette istisnalar da var ama çok az. Buna rağmen fiyatlar uçmuş derecede. Yurtdışındaki gibi fazla seçenek de yok; hard cover'sa o şekilde almak zorundasın.

E-reader'ınız var mı? Varsa geleneksel kitapları mı, e-kitapları mı tercih ediyorsunuz? Yoksa almayı düşünüyor musunuz?
Evet, var. E-kitapları Türkçe okuyanlar için pek bir seçenek yok. Yayınevleri henüz bu konuya fazla değer vermiyor ve fiyatlarda da pek oynama olmuyor. Eğer yaygınlaşırsa e-kitapların rahatlığı çok çekici. Özellikle kitaplığımda olmasını istediklerim dışında e-kitap tercih ederim.

Hangi yazarla bir akşam yemeği yeme şansına sahip olmak isterdiniz (ölü veya hayatta)? Hangi konulardan bahsederdiniz?
Seçmek çok zor; hepsiyle konuşabileceğim tonla konu var. Ancak şu an okuduğumdan dolayı Virginia Woolf ile sohbet etmek isterdim. Sadece havadan sudan bir konu hakkında bile olabilir. Nasıl bir insan olduğunu merak etmemek elde değil.

"Kitap okumaya hiç zamanım yok" diyenler için tavsiyeleriniz var mı?
Aslına bakarsanız kimin var ki? Otobüslerde müzik dinlemek, haftasonları gezmek, televizyon izlemek yerine, hatta bazen uyumamak pahasına kitap okuyorum. Zaman istenirse yaratılmayacak bir şey değil ama unutulmaması gereken şu: birşey almak için vermek de gerekir.

Aşık olduğunuz ve/veya "bunu bir kaşık suda boğarım" dediğiniz kitap karakterleri var mı?
Sürüyle var hangisini diğerinden ayırabilirim emin değilim. Sanırım şu an aklıma gelen Bones ve Barrons var, onlar aşık olduklarımdan sayılabilir. Bir kaşık su da boğabileceğimse Rose var Vampir Akademisi'nden.

Kitapların film adaptasyonları hakkında ne düşünüyorsunuz? Şimdiye kadar beğendiğiniz bir film adaptasyonu oldu mu?
Ben kitapların filme adapte edilmelerine karşıyım. Hele de Hollywood yapımı olanlar kitapları yozlaştırarak endüstriyelleştiriyorlar. Ayrıca kitapta anlatılanlar herkesin hayal gücüne göre değişkenlik de gösterir. Bu tarz yapımlarda paranın fazla değeri olmamalı; sırf bir grup genç kız seviyor diye uyumsuz ve yeteneksiz oyuncuları oynatabiliyorlar. Bir sanat eserinin bu hale düşürülmesi çok acı verici oluyor. Ancak zaten sanatçı olduğunu düşünen yazarlar teklifi geri çeviriyorlar. Daha iç açıcı örnekler de gündeme gelir umarım. Hoşlanmak demeyelim de, fena bulmadığım BBC'nin klasik kitaplardan uyarlamaları var, en azından kitaba uygun oluyor.

Dünyanın sonu gelmiş, bir uzay gemisi sizi kurtarıp başka bir gezene götürecek. Ancak yanınıza sadece 5 kitap alabilirsiniz. Hangi kitapları kurtarırdınız?
Okumadığım kalınca kitapları kurtarırdım, o yüzden ne kurtarırım bilemiyorum.

Yabancı yazarları mı, Türk yazarları mı tercih ediyorsunuz?
Yabancı yazarları daha çok okuyorum çünkü takip ettiğim sitelerde Türk yazarların kitaplarını önerebilecek pek kişi yok. Bunun reklamı da ülkemizde pek yapılmıyor. Çoğu sessiz sedasız çıkıyor, ya da tür olarak ilgimi çekmiyor.

Şu anda hangi kitabı okuyorsunuz?
Virginia Woolf-Mrs.Dolloway

Okunacaklar listenizde hangi kitaplar var?
200-300 adete yakın kitap  var. Genel olarak, fantastik, romance ve klasik türlerde kitaplar.

Şu an bu röportajı okuyanlara bir kitap tavsiye eder misiniz? Neden okumalılar bu kitabı?
Anne Rice'ın herhangi çevirilmiş romanını önerebilrim. Gerek yazım tarzıyla, gerek çözümlemeleriyle sevdiğim bir yazardır.

No comments:

Post a Comment

Blog Design by Nudge Media Design | Powered by Blogger

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
Header'ımı sevgili kardeşim Jaffar yaptı.