Muhteşem Gatsby hakkında bilmeniz gereken 10 şey

6.28.2012

The Guardian gazetesi F. Scott Fitzgerald'ın kaleme aldığı Muhteşem Gatsby hakkında bilmeniz gereken 10 şeye yer vermiş. Burada kısa kısa yazacağım; tamamını okumak isteyenler buradan okuyabilirler

Kitaptaki karakterlerin çoğunluğunun gerçek insanlardan yola çıkarak oluşturulduğu söyleniyor. Örneğin, Fitzgerald'ın Daisy, Ginevra King ve Zelda Sayre ile yaşadığı aşkları temel alıyormuş. 

Fitzgerald Muhteşem Gatsby'yi yazmaya Amerika'da başlamış ancak yalnızca ilk bölümü bitirmiş. Kitabın büyük kısmını, çılgınca içip eğlenmelerine rağmen Zelda'ya birlikte Fransa'dayken yazmış ve revizyonlarını Roma'da yapmış.

Kitap çıktığında Edith Warton, Willa Cather ve T.S. Elliott gibi yazarlar Muhteşem Gatsby'yi yere göğe sığdıramamış. Kritikler ise böyle düşünmemiş.

Kitabın ismi Fitzgerald'ın içine bir sürlü sinmediği için pek çok kez değişmiş.

Gonzo edebiyatının yaratıcısı Hunter S. Thompson 'en iyi Amerikan romanını' yazmanın nasıl bir duygu olduğunu hissetmek için Muhteşem Gatsby'yi daktiloda yazarmış.

Resimde gördüğünüz Maxwell Perkins isimli amca Fitzgerald'ın yanı sıra Ernest Hemingway, Thomas Wolfe ve James Jones gibi yazarları da temsil etmiş. Perkins Fitzgerald'a Muhteşem Gatsby'yi yazarken yardımcı olmuş. 

Romanda Tom ve Daisy Buchanan'ın oturduğu East Egg Fitzgerald'ın gerçek hayatta oturduğu West Egg'in karşı tarafıymış.

Kitabın 1925'te basılan ilk basımının 'art deco' kapağı az bilinen Francis Cugat tarafından tasarlanmış. 

Muhteşem Gatsby'nin başında yer alan 'Then Wear the Gold Hat' (o zaman altın şapkayı giy) isimli şiirin yazarı Thomas Parke D'Invillers olarak gözüküyor. Ancak bu gerçek bir şair değil, Fitzgerald'ın ilk romanında yer alan bir karakter.

Muhteşem Gatsby beş kez beyaz perdeye aktarılmış.

3 comments:

  1. Ben de kitabın II. Dünya Savaşı sırasında yurtdışında görev yapan Amerikan askerlerine ücretis dağıtıldığını; kitabın dünya çapındaki bilinirliğinin de buradan geldiğini okumuştum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onu ben de duymustum. Bu kitabi okumayan Amerikali yok herhalde zaten; halen okullarda da okunuyor :)

      Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Blog Design by Nudge Media Design | Powered by Blogger

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
Header'ımı sevgili kardeşim Jaffar yaptı.