Kitap yazması gereken müzisyenler

1.20.2012

Müzisyenlerin yazdığı kitapları hep sevmişimdir. Tori Amos'un Ann Powers'la birlikte kaleme aldığı Tori Amos: Piece by Piece çıktığında mutluluktan uçtuğumu çok net hatırlıyorum mesela. Sonra geçen yaz Patti Smith'in Çoluk Çocuk kitabını Turgutreis sahillerinde okurken de keyfime diyecek yoktu. Bu kitaplar zaten sevdiğim müzisyenleri daha çok sevmemi sağladı. Kitapları okuduktan sonra 'yok canım bunlar insan değil tanrıça' inancım daha da pekişti ama bir yandan da 'o da insanmış yaaa' diye düşünmemi de mümkün kıldılar. Peki bu müzisyenler roman yazsa nasıl olurdu?

Flavorwire sitesi 'Kitap Yazmaları Gereken 10 Müzisyen' başlıklı bir yazı yayımlamış. Bu müzisyenlerin şarkı sözlerinden örnekler vermişler, neden kitap yazmaları gerektiğini düşündüklerini açıklamışlar ve arkasından hayallerindeki romanı anlatmışlar. Beğendiklerim:

Patti Smith: Kendisinin anı türünde iki tane kitabı var ancak Flavorwire daha fazlasını okumak istiyoruz demiş. E haklılar! Smith'in bir dedektif hikayesi yazdığına dair durumlar almışlar ama onların hayalindaki romanda altın ormanlar, rock 'n roll periler ve silah olarak böyle bir kılıcı tercih eden, asker botlu bir kadın kahraman var. Hadi yaz bunu Patti ya, lütfen! 

Stuart Murdoch (Belle & Sebastian): Birbirleriyle gevşek bir şekilde bağlantılı olan bir rüya serisi hayal etmişler Murdoch için de. 1960'larda geçecek olan bu hikayelerden en azından birinde atlar olsun demişler. Katılıyorum tabii ki. 

Bianca ve Sierra Casady (CocoRosie): Hayal ettikleri roman biraz anı, biraz kurgusal. Amerika'nın güneybatısında geçen, iki farklı karakter arasında gidip gelen, efsanevi, Cormac McCarthy'msi bir roman... Ben okurum valla. 

Yazının tamamını buradan inceleyebilirsiniz.  Üzerinde düşününce bir çok ismin aklıma geleceğine eminim ancak şu an bu listeye PJ Harvey'nin de eklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Stories From the City, Stories From the Sea ve Rid of Me karışımı bir roman bayıla bayıla okunurdu bence.

P.S. Bu yazı Tori Amos'un Night of Hunters albümü eşliğinde yazılmıştır. Bu da yetişkinlere yönelik masal kitabı gibi bir albüm. Tori Amos ve Neil Gaiman birlikte bir masal yazsalar bakın o da şahane olurdu.

No comments:

Post a Comment

Blog Design by Nudge Media Design | Powered by Blogger

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
Header'ımı sevgili kardeşim Jaffar yaptı.