Yorum: Lean In - Sınırları Zorla -- Sheryl Sandberg

6.19.2014


Facebook'un COO'su Sheryl Sandberg, dünyanın en başarılı ve etkili kadınlarından biri. Konumlarını toplumun yararına kullanan insanları sevmişimdir her zaman ve Sandberg de bunlar arasına girdi. Şunu da söylemem gerekiyor ki, daha en başından "ABD'de, beni destekleyen, iyi konuma sahip bir aileye doğduğu için şanslı biri" olduğunu itiraf etmiş. Yarışa 1-0 önce başladığını kabul etmesi gerçekten hoşuna gitti.


Dilimize de Doğan Kitap tarafından "LEAN IN - Sınırlarını Zorla" başlığı ile çevirilen bu kitap, kadınların iş hayatında nasıl dezavantajlı olduklarını ve bunu nasıl tersine çevirebileceklerini ele alıyor. Sandberg, kendi deneyimlerinden yola çıkarak kadınların iş hayatında nasıl ciddiye alınmadığını, erkeklerin onlara karşı tavır alabildğini, onları küçük görebildiğini, maaşlarının erkeklere oranla daha düşük olduğunu, yüksek konumlar için erkeklerin tercih edildiğini, doğum iznine çıkan bir kadının işini kaybetme riskinin yüksek olduğunu anlatıyor. Bunu yaparken de Harvard başta olmak üzere önde gelen kurumlardan istatistiklere de yer vermiş. Hem akademik, hem de sosyal bir çalışma çıkmış ortaya.

Aralardaki "Think globally, act locally" (global düşünün, yerel davranın) gibi, iş hayatında çok duyulan nasihatlerin bir araya toplanmış olması hoşuma gitti açıkçası. Ama onun dışındaki tavsiyelerini düşündüğümde "tabii canım; ben bunu yaparım emin ol" diye trip atmaktan alamadım kendimi. Kendisi her ne kadar şanslı olduğunu en başta itiraf etmiş olsa da, tam ne kadar şanslı olduğunu kitabın ortalarına kadar pek anlayamıyorsunuz...

Mesela bir dadıyla büyümüş. Harvard mezunu olarak baştan beri iyi işlerde çalışmış. Bahsettiği dönemlerde daha yeni sayılan teknoloji sektörüne girme riskini alırken de, tabiri caizse, götü sağlamdaymış çünkü kocasının işi iyiymiş. Yani o dönemde para kazanmış, kazanmamış, pek de farketmiyormış açıkçası. Bizim öyle bir avantajımız var mı? Benim yok açıkçası. 

Bugünün Türkiye'sinde bir işimiz ve maaşımız olduğu için şanslıyız. Kendimde ve arkadaşlarımda görüğüm kadarıyla hepimiz eşek gibi çalışıyor ama hakettiğimiz parayı almıyoruz. Maaşımıza zam istesek verilmeyeceğini bildiğimiz için bir işimizin olduğuna şükredip devam ediyoruz hayata. Lean In'i okurken insanın gaza geldiği anlar olmuyor değil ama Sandberg'ün tavsiyelerini uygulamaya alabilmemiz için öncelikle ülke değiştirmemiz lazım.

No comments:

Post a Comment

Blog Design by Nudge Media Design | Powered by Blogger

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
Header'ımı sevgili kardeşim Jaffar yaptı.