23. ÜKG Blog Turu: Kocan Kadar Konuş

3.24.2014



TUR TAKVİMİ:
24.03 - Zimlicious: Yorum





"Türkiyede kadınların DNAlarına kodlanmış olan evlenme saplantısı, ne yazık ki bizim ailede daha yoğun. Millete ailesinden genetik miras olarak mavi göz kalır, bize bu evlenme saplantısı kalmış. Sinek kadar eri olanın dağ kadar feri olurmuş atasözü, anneannem Peykerin lafıdır. Yani o sözü söyleyen ata, bizzat benim anneannem.
Sözün özü, kocan varsa varsın, yoksa da geçmiş olsun. Hele ki bir de 30una gelip de bekâr kaldıysan bu dünyada yatacak yerin yok!"
Evli misin?
Ya nişanlı?
Sevgilin var mı?
O da mı yok!
Yaş kaç?
Hmm.
Anlaşıldı.
Sen en iyisi bu kitabı bir oku. Yalnız değilsin Türk kızı! Senden çok var -ay bunu da yanlış anlayıp trip atarsın sen şimdi. Yok, öyle demek istemedik. Ailen, çevren, eşin-dostun-arkadaşınkankan, hepsi evlilik lafı ediyor değil mi? Ama zor iş.
Koca bulmak ÇOK zor iş arkadaş…
"Koca bulmaya programlanmış kız" dediklerinden değilim ben. Bunun için anneme, teyzeme ve anneanneme hep minnettar oldum. "Koca böyle bulunur" demek yerine, öncelikle kendi ayaklarım üstünde durmam gerektiğini öğrettiler bana. Bu açıdan çok ama çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Ancak şöyle de bir şey var; aileniz sizi Türk kızı gibi yetiştirmedi demek, etrafınızda bu muhabbetler dönmüyor demek değil. Malum, Ocak ayında 30 oldum. Hala yalnızım; kafayı taktığım, takabileceğim biri bile yok. Son iki yıldır kaç düğüne gittim bilmiyorum. Çocukluk arkadaşlarım evlenmekle kalmadı, bir de bebeklendi... Hadi birlikte iç çekelim Efsun, "oooof, offf!"


Tanımayanlarla tanıştırayım, Efsun yeni kankam. Kocan Kadar Konuş'un ana karakteri kendisi. Sevdiği bir işi var, bol bol kitap okuyor, aşırı makyajla, her an topuklu ayakkabı giymekle, platin sarışına dönüşmekle alakası yok. Efsun dolu dolu bir kız iken, aile büyükleri ve kızkardeşleri koca bulmak için sahipsiz, zavallı bir kedi olması gerektiğini söyleyip duruyor. Hoşlandığı çocuk evlerine yemeğe geldiğinde sorduğu sorulara Efsun'dan önce annesi cevap veriyor. Annesinin yaptığı böreği, Efsun yapmış gibi bile yuttutuyorlar! E bir de çocuk kızı tam kapının önünde öpecekken kafasına terlik atıyorlar! Bu anne terliği dediğin (gerçi baba terliği attılar ama olsun) sınır tanımıyor; özellikle de iş koca bulmaya gelince.

Yazar Şebnem Burcuoğlu, Türk kızları olarak içinde bulunduğumuz bu acıklı durumu inanılmaz komik bir şekilde kaleme almış. Tabii herkes hayatını paylaşacağı, hep yanında olan birini ister ama bunu bulamayanlar neden topa tutuluyor? Hepimiz evlenmek zorunda mıyız? Koca bulmak için neden binbir takla atarak numara yapmamız gerekiyor? Neden kendimiz olamıyoruz? Kendimiz olunca sevilmez mi oluyoruz yani? 

İşte Efsun bunların hepsini kendine soruyor; kitabın sonunda da cevabı buluyorsunuz aslında. Kocan Kadar Konuş'ta biraz kendinizi, biraz arkadaşlarınızı, biraz ailenizi, biraz da bugüne kadar dizlerinizin çözülmesine neden olan erkekleri bulacaksınız. Kültürümüzün içine işlemiş olan "koca bulmak lazım" kafasından kurtulmadan işimiz çok ama çok zor!


No comments:

Post a Comment

Blog Design by Nudge Media Design | Powered by Blogger

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
Header'ımı sevgili kardeşim Jaffar yaptı.