Yorum: Masal kitabının içine girmeye hazır mısınız?

11.21.2013

Chris Colfer, Kurt Hummel rolüyle Glee’nin başından beri dizinin çok sevdiğim isimleri arasında. İyi bir aktör olduğunu gördük, çok iyi şarkı söylediğini gördük, Struck by Lightning ile iyi bir yazar olduğunu, iyi bir film yapabildiğini gördük. Kendi hayatından esinlendiğine inandığım Struck byLightning’de de Colfer’in kelimelere, edebiyata olan hayranlığı ve bağlılığı belli oluyordu. Land of Stories: The Wishing Spell (Hikayeler Diyarı: Dilek Büyüsü) ile de çocukluğunda dinlediği masallardan esinlenerek bambaşka, heyecanlı ve macera dolu bir hikaye çıkarmış ortaya.

Colfer’in ilk romanı olan Land of Stories: The Wishing Spell’in ana kahramanları Alex ve Conner Bailey isimli ikizler. Anneanneleri onlara küçüklükten beri “The Land of Stories” isimli kitabından masallar okurmuş. 12’nci yaş günlerinde ise kitabı ikizlere armağan ediyor. Alex kısa bir zamanda anlıyor ki ailede jenerasyondan jenerasyona geçmiş olan bu masal kitabı diğer kitaplar gibi değil. Ne olduğunu anlamaya çalışırken Alex ve Conner kitabın içine düşüyor—evet, havuza dalar gibi kitaba dalıyorlar!—ve kendilerini çok iyi bildikleri masalların dünyasında buluyorlar.

Kırmızı Başlıklı Kız’dan Rapunzel’e, Uyuyan Güzel’den Pamuk Prenses’e kadar tanıdığınız tüm karakterler var bu kitapta. Ancak işler  bizim bıraktığımız gibi değil tabii: Pamuk Prenses’i öldürmeye çalışan kraliçe hapisten kaçmış, Rapunzel esir edildiği kaleye merdiven yaptırmış, Kırmızı Başlıklı Kız’daki kurt artık yok ama geride bıraktığı sürüsü intikam peşinde… Hatta kurt öldükten sonra insanlar Kırmızı Başlıklı Kız’ı kraliçe yapmış ve kız, krallığının adını da “Kırmızı Başlıklı Kız’ın Krallığı” koymuş… 

Masal dünyasında Alex heyecandan kafayı yiyecek gibi olsa da Conner’ın da mızmızlanmasıyla eve dönüş yolunu bulmaları gerektiği konusunda uzlaşıyorlar. İlk geldiklerinde tanıştıkları kurbağa adam onlara Dilek Büyüsü diye bir büyüden bahsediyor; bu büyü ile eve dönmeyi dileyerek dönebileceklerini düşünüyorlar. Ancak büyü için gereken malzemeleri masal dünyasının dört bir yanından toplamaları gerekiyor ve bazılarının ne olduğunu kitabın ilerleyen bölümlerine kadar anlayamıyorlar bile.

Kitabın başındaki alıntı -- Bir gün yeniden masallar okuyacak kadar büyümüş olacaksın.


Çocukların bu kitabı seveceğine hiç şüphem yok. Benim gibi, masallarla büyüyen yetişkinler de küçükken hayal ettikleri şeylerin çoğunluğunu bulabilecekler bu kitapta. Belli ki Chris de benim gibi “keşke kitabın içine girip orda yaşasam” diye hayaller kurmuş/kuruyor. The Land of Stories: The Wishing Spell’de çocuklara Grimm Kardeşler’in masallarını tanıtmakla kalmayıp, masalların verdiği derslere de değiniyor. Yetişkinlere, çocuk kitabı okuduklarını kitap boyunca akıllarında tutmaya çalışmalarını tavsiye ediyorum çünkü unutabiliyorsunuz, yazarın gereğinden fazla ayrıntıya girdiğini düşünüp baymaya başladığınızda aklınıza geliyor.


İlk kitabı D&R mağazasında buldum. Gördüğüm kadarıyla web sitesinde de var. Aşağıda gördüğünüz ikinci kitap da çıkmış durumda ancak henüz aramadım Türk mağazalarda var mı yok mu diye. En kısa zamanda inşallah!


Kitaplar ve yazar hakkında daha fazlası için Land of Stories web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

No comments:

Post a Comment

Blog Design by Nudge Media Design | Powered by Blogger

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
Header'ımı sevgili kardeşim Jaffar yaptı.