Çocuk A, Çocuk B ve ebeveynleri

2.28.2013

Fang Ailesi, Addams Ailesi'nden bu yana tanıştığım en garip ailelerden biriydi.


Caleb ve Camille Fang, sanatçı bir çift. Kızları Annie (Çocuk A) ve Buster (Çocuk B), küçüklüklerinde anne-babalarının 'sanat eserlerinde' önemli roller üstleniyorlar. Bir yandan yaptıklarının doğru olup olmadığını, ebeveynlerinin sanat tanımını sorgularken, bir yandan da eserlerin bir parçası olmak konusunda evetle hayır arasında gidip geliyorlar. "E ne var bunda?" demeyin, çünkü Annie ve Buster'ın işi anne ve babalarının yağlı portrelerine poz vermeye benzemiyor. 

Caleb ve Camille Fang'in sanat eserleri şöyle: kalabalık bir yerde ailecek gitar çalıp şarkı söylüyorlar. Sözde bunu hasta köpeklerinin ameliyat olması için para toplamak üzere yapıyorlar. Tabii, bunların hepsi kurgusal hareketler. Ancak Fang'ler de gösterilerinin ne yöne gideceğini bilmiyorlar ve amaçları da bu zaten: etraflarındaki insanların tepkileri, gelişen olaylara göre kendilerinin nasıl tepki verdiği oluşturuyor sanat eserlerini.

Anlatım, şimdiki zaman ve geçmiş zaman arasında gidip geliyor. Annie ve Buster'ın küçüklüklerini, Caleb ve Camille Fang'in önceki işlerini de görüyoruz. Annie büyüyünce Hollywood'da bir oyuncu, Buster da bir yazar oluyor. Bir şekilde kendilerini eve dönmüş şekilde bulduklarında olaylar daha da gelişiyor ve işte o anda cidden anne ve baba olmanın ne demek olduğunu, özellikle sanatın ne olduğunu iyice sorguluyorsunuz. Özellikle Caleb Fang'de dahilikle delilik arasındaki çizgiyi görüyorsunuz.

Değişik, eğlenceli ve kimi zaman hüzünlü olmasının yanı sıra size pek çok soru sorduracak bir kitap Fang Ailesi. Türkçesi, Emre Ülgen Dal'ın çevirisiyle Domingo Yayınları'ndan çıkmış:



No comments:

Post a Comment

Blog Design by Nudge Media Design | Powered by Blogger

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
Header'ımı sevgili kardeşim Jaffar yaptı.