Kitap Kurdu Röportajları #6

10.05.2012

Bu hafta fantastik olan her şeye meraklı olan, 18 yaşındaki Berfin'le birlikteyiz. . . 

Kitap hastalığı ne zaman başladı?
Kitaplara olan sevgim 6 yaşımdayden annemin bana aldığı Kırmızı Balon adlı kitapla başladı. Okudukça arttı ve artmaya devam ediyor.


Kitap kurtları bazen "Bu kadar okunur mu?" veya "Kitaplara bu kadar para mı verilir?" gibi tepkiler alıyor. Böyle bir anınız var mı? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
[Böyle anılarım] olmaz mı, hem de çok. Korsan kitaba karşıyım; şimdiye kadar hiç korsan kitap satın almadım. Çoğu arkadaşım bunu yadırgar ve bir nevi enayi olduğumu düşünüyorlar onca parayı kitaplara döktüğüm için. Ya da kalın kitaplarımı tartıp, 'çok kalın nasıl okuyorsun' diyenler oluyor ama alışıyor insan. Kitapkurtları bunları sorun etmez. 

Bir kitap hakkında "ben bunu okurum!" demeniz için hangi özelliklere sahip olması gerekiyor?
Öncelikle kesin okurum diyebilmem için yazarının başka kitaplarını okumuş ve beğenmiş olmam gerekiyor. Fantastik, bilim-kurgu olması da çok büyük etken benim için. Ve de yaşıma hitap etmesi.

Kitap kapaklarının çekici olması önemli mi? Kapağı, bir kitabı okumak veya okumamak konusundaki kararınızı etkiliyor mu?
Benim için önemli. Bazen yayınevleri kaliteli kitaplara kötü kapaklar yapıyor (Meridian, Ateş serisinin ilk 2 kitabı gibi) öyle olunca kitaba ilk bakışta duyduğum ilgi azalıyor. 

Türkiye'deki kitap fiyatları ve yayın kalitesi (tasarım, baskı, dil, vs.) hakkında ne düşünüyorsunuz?
Kitaplar gerçekten pahalı. Öğrenci harçlığıyla zaten alınması zor oluyor ama neyse ki internette indirimli satan siteler var. Yayın kalitesi kitabına göre değişiyor bence ama genel olarak fena değil.

E-reader'ınız var mı? Varsa geleneksel kitapları mı, e-kitapları mı tercih ediyorsunuz?
E-reader'ım yok; kağıttan kitaplara bağlıyım ben. E-book İngilizcesi iyi olanların yararına gibi; İngilizce kitapları ücretsiz alabiliyorlar ya da daha uygun fiyata edinebiliyorlar.

Hangi yazarla bir akşam yemeği yeme şansına sahip olmak isterdiniz (ölü veya hayatta)? Hangi konulardan bahsederdiniz?
Dostoyevski ile yemek isterdim. Suç ve Ceza hakkında konuşmak güzel olurdu. Dönemin koşullarını hep merak etmişimdir.

"Kitap okumaya hiç zamanım yok" diyenler için tavsiyeleriniz var mı?
Yapabiliyorlarsa yoldayken okumak çok zevkli oluyor; hem zamanlarından da gitmemiş olur. Gece yatmadan önce de okuyabilirler.

Aşık olduğunuz ve/veya "bunu bir kaşık suda boğarım" dediğiniz kitap karakterleri var mı?
Aşık olduğum  karakter tabii ki de Jericho Barrons! [Faefever - Fever #3 kitabından] Ateş serisinin baş erkek karakteri olur kendisi okuyanlar neler hissettiğimi bilir. Gece Evi'nde ki Zoey'e sinir olmuştum . Hatta dördüncü kitabı yarıda bırakıp serinin devamını okumadım; o derece yani.

Kitapların film adaptasyonları hakkında ne düşünüyorsunuz? Şimdiye kadar beğendiğiniz bir film adaptasyonu oldu mu?
Kitabı okuyunca kafamda bir şeyler oluşuyor o yüzden filmdekiyle uyuşmazsa soğuyorum direkt. Açlık Oyunları iyiydi ama çoğu kitabının çok altında oluyor.

Dünyanın sonu gelmiş, bir uzay gemisi sizi kurtarıp başka bir gezene götürecek. Ancak yanınıza sadece 5 kitap alabilirsiniz. Hangi kitapları kurtarırdınız?
Harry Potter ve Zümrüt Anka Yoldaşlığı, Bütünün Bir Parçası (Sevdiklerimden kalın olanları) Açlık Oyunları ve Yüzyıllık Yalnızlık.

Yabancı yazarları mı, Türk yazarları mı tercih ediyorsunuz?
Yabancı yazarları tercih ediyorum. Yabancılar daha iyi olduğu için değil ama çoğunlukla fantastik okuduğum için yabancılar denk geliyor.

Şu anda hangi kitabı okuyorsunuz?
Düşüş'ün dördüncü kitabı olan Vurgun'u okuyorum.

Okunacaklar listenizde hangi kitaplar var?
Devamını beklediğim seriler dışında İlk Kez Cadı, Her Zaman Cadı, Okyanus-Veroponen hikayeleri, Kimsesiz Süşler-Gümüş Ayna ve Kürk Mantolu Madonna var listemde.

Şu an yanıtlarınızı okuyanlara bir kitap tavsiye eder misiniz? Neden okumalılar bu kitabı?
Bütünün Bir Parçası'nı tavsiye ederim. Gerçek hayattan çok eğlenceli bazende hüzünlendiren kesitler içeriyor mutlaka okumalısınız.

No comments:

Post a Comment

Blog Design by Nudge Media Design | Powered by Blogger

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
Header'ımı sevgili kardeşim Jaffar yaptı.