Romantik Asiler Borusan Müzik Evi'nde!

5.28.2012

Geçtiğimiz Çarşamba akşamı Mercan Dede olarak tanınan Arkın ve Kanadalı ressam Carlito Dalceggio'nun 'Revolution Revelation' isimli sergilerinin açılışına gitme fırsatını yakaladım. Sergi, İstiklal Caddesi üzerindeki Borusan Müzik Evi'nde yer alıyor. Binanın 6 katını kaplıyor yapıtlar. Arkın ve Dalceggio, serginin hazırlıklarına Dalceggio'nun Montreal'daki stüdyosunda başlamışlar. Dört ay Montreal'da çalıştıktan sonra atölyelerini İstanbul'a taşımışlar. Rengarenk boyalar, tablolar, kolajlarla birlikte 4 metrelik buddha heykeli de parçalar haline İstanbul'a taşınarak burada birleştirilmiş. Heykel, Borusan Müzik Evi'nin 2'nci ve 3'üncü kaplarını kaplıyor ve görünce insanı bayağı büyülüyor.
'Revolution Revelation' şimdiye kadar gittiklerimden çok farklı bir sergiydi. Öncelikle tüm eserlerin rengarenk olması insanı direk içine çekiyor. Eserlerin çoğunda renkler yalnızca şekillerle değil, yazılarla da birleşiyor. Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi kartondan evler var. Birinin içinde resimler ve yazılar, birinde fosforlu resimler, birinde üç boyutlu gözlüklerle baktığınız resimler, birinde video gösterimi var mesela. Bir diğerinde ise renkli tebeşirlerle duvarlara yazı yazabiliyorsunuz. Giriş katının bir üst katında ise sanatçıların atölyesi olan bölge var. Dalceggio'nun çalışma süresince giydiği, boyalardan rengarenk olmuş ve katılaşmış pantolonunu görebiliyorsunuz. 
“Revolution Revelation” sergisinde “revolution” temasını Carlito Dalceggio, “revelation” temasını ise Arkın (Mercan Dede) temsil ediyor. “Revolution” yani “devrim” yeni bir bilinç düzeyine ulaşmak için egodan kurtulmaya, kabuklardan ve maskelerden sıyrılmaya bir davet niteliği taşıyor. “Revelation” yani “perdelerin kalkması” ise bunu izleyen ve tamamlayıcısı olan içsel dönüşümü tarif ediyor. Yaşamı ve üretimlerini iç içe var olan bir döngü olarak gören iki sanatçı, birbirlerinden uzaklaşırken dönüp dolaşıp aynı noktadan daha fazla bilinçlenmiş, daha aydınlanmış olarak geçilebileceğini kanıtlıyor. 
Borusan Müzik Evi'nin en üst katında ise Kanadalı fotoğraf sanatçısı Jarrett Gibbons'ın 'Revolution Revelation'ın serüvenini belgelediği fotoğrafları yer alıyor. Sanatçının 40 bin adet fotoğraftan oluşturduğu stop frame animasyon filmini de izleyebiliyorsunuz. Özellikle böyle etkinliklerin perde arkasını merak edenlerin hoşuna gideceğini düşünüyorum.

Hepinizin Taksim'e mutlaka yolu düşüyordur. Hazır oralardayken kaçırmayın ve bu sergiyi gezin bence. 'Revolution Revelation' sergisi 25 Temmuz'a kadar Borusan Müzik Evi'nde olacak. Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri sabah 11'den akşam 7'ye kadar gezebilirsiniz. Sergi ve sanatçılar hakkında daha fazla bilgi için http://www.revolutionrevelation.be/ adresini ziyaret edebilirsiniz.



No comments:

Post a Comment

Blog Design by Nudge Media Design | Powered by Blogger

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
Header'ımı sevgili kardeşim Jaffar yaptı.